Gaël Debersaques
Bij YAR Vlaanderen denken we niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Zo zagen we in de rasechte Gentenaar Gaël de geknipte programmacoach voor YAR Coaching in West-Vlaanderen. Hij vinkte niet alle vacature-eisen af, maar bewees zich in elke ronde van het traject. Een doorbijter met de juiste motivatie, die zien we hier graag komen om jongeren te ondersteunen. Hoe zag zijn eigen jeugd eruit?
“Ik was dertien toen mijn vader longkanker kreeg en wat later aan de ziekte overleden is. Mijn mama is kort daarna ook beginnen struggelen met haar gezondheid. Ik leefde echt met het idee dat ik wees kon worden. Ik ben daardoor wat op de dool geraakt, heb foute vrienden gemaakt, mijn voeten geveegd aan de school.”
Gelukkig kwam er iemand op Gaëls pad die hem heeft wakker geschud, onderdak heeft gegeven en veel heeft bijgebracht. Eens hij weer stevig in zijn schoenen stond, herpakte hij zich. “Waar ik voorheen een slechte leerling was, ben ik daarna opnieuw gaan studeren en heb ik mijn diploma orthopedagogie behaald met grote onderscheiding. I got my shit together.”

Gaël werkte een tijd in de sociale sector met jongeren die mentale hulp nodig hadden. “Wat mij tegenstak, was het gevoel dat we geen concrete hulp konden bieden. Dat lag aan het systeem en de wachtlijsten voor voorzieningen. Het bleek niks voor mij. Ik ben dan stage gaan doen bij een vzw die workshops rapmuziek gaf. Met een soort caravan met een mobiele opnamestudio erin, trokken wij naar wijken met kansarme jongeren. We werkten samen met lokale ‘bekendheden’ in de muziekscène. Die job was mij op het lijf geschreven, maar ze bood te weinig zekerheid.”
Muziek is Gaëls grote passie, vooral hiphop. Onder zijn artiestennaam VIS brengt hij eigen nummers uit. “Het gaat wel breder dan alleen hiphop. Ik maak ook elektronische muziek en speel twee instrumenten. Volgend jaar ga ik zangles volgen en notenleer doen. En ik ben van plan om ook rapworkshops te geven als teambuilding.”


Back to work: hoe startte Gaëls verhaal bij YAR Vlaanderen? “Ik zocht een job waarin ik echt impact kon hebben op het leven van jongeren, een langdurig traject. Vandaar mijn sollicitatie bij YAR. Ik had weliswaar niet de juiste ervaring, noch het gevraagde diploma, maar ik bleef na elke ronde over. Een echte oogopener dat YAR zo flexibel is in die dingen. Ik ben ook mee op residentie geweest als onderdeel van het sollicitatietraject, en daar heb ik mezelf kunnen bewijzen.”

Als programmacoach heeft Gaël een pittige, gevarieerde job met een andere taakverdeling naargelang de fase van het programma. Van het eerste contact met kandidaat-deelnemers tot het natraject. “Er komt veel praten en luisteren bij, peilen naar moeilijkheden en dingen waarmee de jongeren worstelen. Als ze in het programma instappen, ben ik op de residentie de teamleader van de coaches. Tijdens het natraject coach ik een negental vrijwillige medewerkers. Dat betekent veel inchecken, face-to-face-contact, tussenbeide komen als dat nodig is.”
Wat Gaël zo aanspreekt in onze organisatie, is de doeltreffendheid van de methode en de tastbare resultaten. “In mijn vorige jobs heb ik jongeren bij wijze van spreken ‘geconformeerd’. Het draaide rond luisteren en afleiden. Bij YAR confronteren we jongeren op een directe, maar warme manier. De oorzaken worden aangepakt. Er worden stappen vooruit gezet. Dit is echt iets waar ik met plezier mijn schouders onder zet.”

Naast zijn job en zijn muziek zijn er nog een heleboel dingen waar Gaël zijn tijd mee invult. Hij gamet graag, doet aan freestyle iceskating, houdt van wandelen in de natuur en is een fan van wellness en massages. “Ik heb er zelfs opleidingen voor gevolgd, in België via de VDAB, en ook in Thailand. Vorig jaar ben ik daar drie maanden geweest – de mooiste reis van mijn leven.”
Op dit moment doet Gaël aan cohousing. In de nabije toekomst wil hij met zijn vriendin gaan samenwonen én een stafford in huis halen. Voor de rest is hij vrij impulsief en denkt hij het liefst niet te ver vooruit. Al heeft hij toch één bijzondere droom. “Ik heb al wat podiumervaring en ga sowieso muziek blijven maken, eventueel samen met anderen. De headline zijn op een festival of voor een uitverkochte zaal spelen, dat zou de max zijn.”


Op werkvlak heeft Gaël alleszins een wens gerealiseerd die hij al héél lang koesterde. “Op mijn eerste communie werd mij gevraagd wat ik later wou doen. Mijn woorden als zevenjarige: ‘ik wil alle mensen in de wereld helpen’. Ik heb lang moeten zoeken naar mijn pad, maar heb het bij YAR gevonden. Dit is niet zomaar een job, maar een roeping.”


Tekst: Peggy Van der Auwera © Fotografie: Renaat Nijs