Katleen Van Braekel
Lopen, fietsen, klimmen, skiën, zingen … Katleen raast als een wervelwind door het leven. Niet alleen in haar vrije tijd: ook uit een job wil ze bakken energie halen. Hoewel ze al een paar boeiende functies had, bleef er toch iets knagen. Via loopbaanbegeleiding ontdekte ze haar dada: iets met jongeren, veel dynamiek en ervaringsleren. 100 procent YAR.
“Ik was altijd al graag en veel in beweging. Als kind maakten wij sportieve en avontuurlijke reizen. Dat hebben mijn ouders ons met de paplepel ingegeven. We zijn buitenmensen, altijd onderweg of in de weer. Ik heb fijne herinneringen aan mijn kindertijd.”
Ook mentaal gaat Katleen graag uitdagingen aan: als er iemand ‘levenslang leren’ belichaamt, dan zij wel. Na haar studies sociologie en milieuwetenschappen bleef ze hongerig naar kennis. “Ik heb nog een intro tot internationaal humanitair recht gevolgd, een cursus hooggebergte en de postgraduaten Experiential Education en Adventure Education. En ook nu blijf ik bijleren.”
Tijdens haar studies bracht Katleen een half jaar door in Zuid-Afrika waar ze zich verdiepte in zaken als community engagement en privileges gelinkt aan milieuthema’s. Toch zou ze niet meteen aan de slag gaan in de sociale sector. “Na mijn studies verbleef ik een maand in Congo. Dan volgde mijn eerste job als projectbeheerder Circulaire Economie bij het Brussels Gewest. Stevig uit mijn comfortzone omdat ik niet vertrouwd was met de thematiek en de communicatie in het Frans verliep. Het was boeiend om er drie jaar in mee te draaien, maar ik zag te weinig concrete verandering op het terrein. Zat te vaak binnen ook en was teleurgesteld omdat het aan politieke moed ontbrak.”

Next: een viertal jaar bij Provincie Antwerpen. “Ik begeleidde er gemeentebesturen bij hun milieu-, natuur- en klimaatbeleid. Interessante positie en materie, maar ik miste opnieuw snelheid, haalde te weinig energie uit mijn job en moest dat vaak compenseren in mijn privéleven.” Tussendoor werkte ze een jaar halftijds bij een kringloopcentrum waar ze onderzoek deed naar de herbestemming van een oude fabrieksloods tot circulaire hub met sociale impact.


Een paar jaar voor ze aan boord ging bij YAR Vlaanderen, had Katleen al gesolliciteerd bij onze organisatie. Het kwam niet tot een gesprek, maar ze had wel een goede indruk gemaakt. Toen er een vacature vrijkwam voor YAR Wonen, belde teamcoach Alessio haar op. “Ik had het allang niet meer verwacht, maar opeens was daar dat telefoontje. En dan het sollicitatiegesprek met Koen, om halftien ’s avonds, nadat ik gaan klimmen was.”



In januari 2024 werd Katleen programmacoach YAR Wonen, de eerste maanden met serieuze twijfels. “Ben ik geschikt voor deze job? Ben ik het vertrouwen waard? Wat is mijn meerwaarde?” De YAR-methodologie was confronterend en een oogopener. Ik had een grote ‘journalist’ in mijn hoofd, een stem die mijn oordelen over mezelf bevestigde. Die journalist zit er nu nog, maar ik bekijk hem anders. Alles wat ik bij YAR leer, komt altijd en overal van pas. Ik heb hier gevonden waarnaar ik op zoek was. Een job die ertoe doet en die mij energie geeft. Intensief, dat zeker. Maar ik ben niet vies van uitdagingen.”
Katleen vindt het nog altijd spannend om voor grote groepen te spreken en in de belangstelling te staan. “Ik ben als puber beginnen stotteren en was ontzettend bang om te telefoneren. Het gaat pakken beter nu, maar het heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Mee een praatprogramma ondersteunen en dagelijks vrijwillige coaches opbellen – life starts outside of your comfort zone, zeker?” (lacht).


Stilzitten kent ze niet. Als ze zich smijt, is dat voor 200 procent. Daardoor lijkt het soms of ze in overdrive gaat, al voelt ze dat zelf niet zo aan. Heeft ze behoefte om haar energie te reguleren? Dan zet ze gewoon haar lijf aan het werk. “Als ik maar kan bewegen en sporten. Ik ben net nog gaan klimmen in Tenerife. Een week lang focussen op mijn lichaam is de ideale manier om los te koppelen.”
Katleen ‘voedt’ zich ook graag met sociaal contact, spreekt vaak af met vrienden en familie. “Ik ben ook nog buddy voor een Syrische man en zing in een popkoor. Alle liedjes van ons eindejaarsconcert gaan over wonen en thuiskomen – de link met YAR Wonen sijpelt erin door.”


Een job die veel vraagt. Hobby’s bij de vleet. Een druk sociaal leven. En toch nog tijd voor een partner. Ze is nu 4,5 jaar samen met Jeffrey, een rustige man die thuis en in zijn atelier in zijn sas is. De chemie van tegenpolen? “Mijn vriend is inderdaad heel anders dan ik, een handige Harry ook. We kijken ernaar uit om te gaan samenwonen en kinderen komen weleens ter sprake. Hij is er helemaal klaar voor, ik twijfel nog een beetje. Zal ik een goede mama zijn? Kan ik het moederschap combineren met mijn actieve leven? Het komt eropaan om een evenwicht te vinden. Je kunt pas een goeie ouder zijn als je zelf goed in je vel zit en in balans bent.”
Als we Katleen naar haar ambities vragen, is ze stellig: “Ik zie ambitie eerder horizontaal, verbreden en verdiepen op inhoud. Het is mij niet te doen om titels of posities. Ik wil een job die ik graag doe, waarin ik kan blijven groeien als mens, en bijdragen aan een betere samenleving. Die job héb ik. Met alles wat er nog bijkomt – onder andere als outdoor begeleider binnen Nature-jongerenkampen – ligt er meer dan genoeg op mijn bord.”


Tekst: Peggy Van der Auwera © Fotografie: Renaat Nijs