Warme missie, geënt op zonnige persoonlijkheid
Hoe buig je een persoonlijke tragedie om in iets moois voor de samenleving? Die vraag stelden Guy en Geert Smeets – Vandenbosch zich na het overlijden van hun dochter Julie. Ze was amper 22, maar wat had ze gelééfd! Haar idealen en zonnige persoonlijkheid verdienden een nagedachtenis, een voortzetting in iets concreets. Zo ontstond het idee voor het Julie Smeets-fonds. Een gesprek met Guy, papa van Julie en bezieler van het fonds.
Wie was Julie? Hoe zou je haar karakter schetsen?
“Julie was vrolijk en energiek, een meisje met veel vrienden en kennissen. Ze was het zonnetje in huis, optimistisch en geëngageerd. Hulpvaardig en begaan met anderen, zéker jongeren. En heel graag gezien bij de Alkense Scouts en Gidsen. Haar totem Goedhartige spitsvogel vat perfect samen wie ze was: een levendige en energieke zangvogel, gezellig en hoegenaamd niet egoïstisch. Sociaal in grote groepen, vrolijk en ondeugend.
Waar stond ze in haar leven, en wat waren haar plannen?
“Na haar humaniora is Julie eerst drie maanden Spaans gaan leren in Valencia. Daarna heeft ze zes maanden vrijwilligerswerk gedaan in Costa Rica en Peru.
Nadat ze haar diploma sociale readaptatiewetenschappen had behaald, studeerde ze nog gezinswetenschappen in Brussel. Het was haar droom om jongeren te helpen.”
Maar dan sloeg het noodlot toe …
“Een kind verliezen is het ergste wat je kan overkomen. Als het meest dierbare je ontnomen wordt, ziet je leven er nooit meer hetzelfde uit. Maar voor ons is het glas altijd halfvol. We wilden niet dat het leven ophield, dat háár leven ophield. Op een lezing over rouwverwerking zei Manu Keirse: ‘Het ergste wat je kan overkomen, is het verlies van je kind. Maar nog erger is het als je kind vergeten wordt.’ Dat kwam binnen, het hield mij bezig. Toen speelde al het idee om Julie haar ‘legacy’ verder te zetten.”
Op Julies rouwprentje staat ‘Jij bent de zon nu’. Vertel eens iets over die symboliek.
Dat lag eigenlijk voor de hand omdat Julie zo’n warme, stralende persoonlijkheid had. Zelfs haar afscheid vierden we op een zonovergoten dag, met wel 2000 mensen op de Abdijsite Herkenrode. Het was pakkend, maar ook kleurrijk. Sereen, maar ook muzikaal. In plaats van bloemen hadden we een bijdrage gevraagd voor een nieuwe scoutstent. Julie was net afgezwaaid als leidster en gevraagd om bij de staf van de scouts te gaan. Nieuwe scoutstenten zou haar eerste agendapunt zijn. Met die oproep hebben we een waanzinnig bedrag verzameld, genoeg voor wel vijf tenten. Het zegt iets over wat Julie kon teweegbrengen, mobiliseren … De slogan ‘Jij bent de zon nu’ hebben we – op aangeven van Julies neef Tom Smeets (communicatiespecialist, Sirfish) – geleend van Guillaume Van der Stighelen, die ook een kind verloren is. We hebben stickers laten maken met die slogan erop, en er is ook een Instagrampagina aan gewijd: Jijbentdezonnujulie.”
Op die Instagrampagina brengen mensen een hommage aan Julie. Ze kleven haar stickers op mooie plekken wereldwijd. En dan is er nog de gedenkplek in Alken.
“Klopt, ook daar eren we Julie. Aanvankelijk wilden we een boom planten. Daarna rijpte het idee om er een bank bij te maken, een plek waar mensen herinneringen kunnen ophalen. Onze vriend Gregory Nijs, architect en zaakvoerder van Klaarchitectuur, heeft het ontwerp getekend. Het weerspiegelt alles waarvoor Julie stond: liefde voor de natuur en buiten zijn, een volbloed scout, een zonnestraal. Zelfs de letters van haar naam zitten in het ontwerp verweven.”
Hoe ben je uiteindelijk bij YAR Vlaanderen terechtgekomen?
“Via verschillende wegen, alsof het zo moest zijn. Een van de muzikanten die op Julies afscheid had gespeeld, kwam bij mij om zijn computer te laten herstellen (n.v.d.r: Guy is zaakvoerder van Applewise). Hij vertelde dat hij zich had aangemeld als coach bij YAR Vlaanderen. Wat later zag ik posters van YAR Vlaanderen hangen om coaches te werven. In mijn eigen straat woont iemand die bij YAR Vlaanderen heeft gewerkt. Overal kwam ik YAR tegen. Ik heb dan een Welkom Terug-event bijgewoond, en dat heeft mij enorm aangegrepen. Ik voelde dat YAR voor een reden op mijn pad was gekomen. Ik ben dan naar Koen Froberg (n.v.d.r. algemeen directeur YAR Vlaanderen) gestapt met een voorstel om samen te werken.”
Waartoe dient het Julie Smeets-fonds?
“Mensen kunnen YAR Vlaanderen al ondersteunen met een gift die naar de algemene werking of naar het Sociaal Fonds gaat. Het Julie Smeets-fonds is een derde ‘pijler’ boven op de twee andere. De missie is heel specifiek: middelen werven voor de noodopvang van jongeren in Limburg. Ik ben ervan overtuigd dat Julie hier 100 procent zou achterstaan. Ze zou dit initiatief enthousiast toejuichen.”