Na twee jaar afstand houden door de coronacrisis vonden we in 2022 opnieuw echte verbinding. We brachten mensen bij elkaar. We bouwden bruggen.
Het virus heeft een forse weerslag gehad op de wereld. De zorg voelt het. Wij voelen het. De uitdaging om vrijwillige medewerkers te vinden was groter. Terwijl zij – naast de jongeren – de kern van onze programma’s vormen. Toch laten we het hoofd niet hangen: bij YAR Vlaanderen kijken we altijd positief vooruit.
Maar eerst een terugblik: in dit jaarverslag ontdek je de mijlpalen van 2022. De ups-and-downs. Belangrijke realisaties. Je komt meer te weten over de programma’s, de werking en de cijfers. En natuurlijk ook over de mensen rond wie het allemaal draait. Jongeren, professionele en vrijwillige medewerkers, en partners krijgen de verdiende aandacht.
De rode draad? Verbinding. Tussen verschillende werelden zoals de analoge en de digitale. Tussen welkom heten en afscheid nemen. Tussen menselijke warmte en wetenschap.
Als je door het jaarverslag bladert, vallen de titels en afbeeldingen je wellicht op. Ze zijn geïnspireerd op de titels van de slotceremonies van de voorbije jaren. Feestelijke verbindingsmomenten voor alle betrokkenen van YAR Vlaanderen. Warme momenten waarop jongeren en hun coaches getuigen over de afgelegde weg. Inzichtelijke momenten die getuigen van groei en ontwikkeling.
Het leek ons treffend om ons verhaal op te bouwen rond die titels. Net zoals de jongeren hun nieuwe levensverhaal verder opbouwen na de slotceremonie.
Ik wens je, in naam van YAR Vlaanderen, veel inzicht, groei en bloei. Op persoonlijk en professioneel vlak.
Koen Frøberg
Algemeen directeur YAR Vlaanderen
Verbinding
YAR Wonen event op 24 september 2022 in Hasselt & Antwerpen
Het leven van kwetsbare jongeren (16 tot 21 jaar) weer op de rails krijgen, en ervoor zorgen dat ze hun leven en/of woonsituatie in eigen handen nemen – dat is de missie van YAR Vlaanderen.
Centraal in onze werking staan twee programma’s: YAR Coaching en YAR Wonen. Die laten jongeren ervaren dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes. En dat bewuste keuzes maken de eerste stap is om hun leven of woonsituatie in handen te nemen.
YAR Vlaanderen streeft naar een warme maatschappij waarin geen enkele jongere uit de boot valt. Onze community-based programma’s – met vrijwillige medewerkers en partners uit het bedrijfsleven – activeren de samenleving om mee verantwoordelijkheid te nemen voor de jongeren. Zo spelen zij opnieuw een betekenisvolle rol in de samenleving.
YAR Vlaanderen vertrekt vanuit een inclusieve benadering: elke jongere kan – vanuit zijn eigen kracht – nieuwe keuzes maken en eigenaar worden van zijn levenspad. We werken vanuit gelijkwaardigheid aan persoonlijke ontwikkeling en een sterker netwerk rond de jongeren. Hierbij ondersteunen we de jongeren onvoorwaardelijk en doelgericht. We zijn er absoluut en positief voor hen. We handelen actief en resultaatgericht. En we mikken op een efficiënte hulpverlening op organisatie- en programmaniveau. Kenmerkend voor YAR Vlaanderen: de nauwe betrokkenheid van de gemeenschap bij onze organisatie. Zo brengen we zorg in de samenleving door de samenleving bij de zorg te betrekken.
Uitzicht op mogelijkheden
Slotceremonie van YAR Coaching Vlaams-Brabant|Brussel op 15 oktober 2022
YAR Coaching is een samenlevingsprogramma dat de leefomgeving van de jongere
tussen de 16 en 21 jaar aanvult. Met inzet van:
- professionele medewerkers
- vrijwillige medewerkers, opgeleid door YAR Vlaanderen
- bedrijven en organisaties die YAR Vlaanderen ondersteunen.
Samen vormen zij de gemeenschap waarbinnen jongeren op een positieve manier aan hun toekomst werken. Als gemotiveerde spelers die altijd zicht hebben op mogelijk- heden.
Tijdens het voortraject van YAR Coaching stellen de jongeren voor zichzelf drie concrete, persoonlijke doelen die ze via het programma willen realiseren. Tijdens de intensieve residentiële trainingsweek ervaren ze dat ze de kracht hebben om keuzes te maken en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. Gedurende het natraject werken de jongeren aan de realisatie van hun doelen
Want er zijn altijd mogelijkheden
Slotceremonie van YAR Coaching Vlaams-Brabant|Brussel op 15 oktober 2022
YAR Wonen is een coachingprogramma voor jongeren tussen de 17 jaar en 4 maanden en 21 jaar die uit noodzaak zelfstandig moeten gaan wonen. Het programma onder-
steunt hen via 3 pijlers:
- netwerk verruimen en versterken;
- persoonlijke ontwikkeling;
- praktische ondersteuning bij zelfstandig wonen.
YAR Wonen houdt een wisselwerking in tussen de jongere, zijn vrijwillige coach en een professionele medewerker. Die laatste zorgt voor het kader, maar het is de samen- leving die de jongere omringt. Daartoe behoren ook de partners van YAR Vlaanderen, socioculturele organisaties en lokale besturen. Kortom, een netwerk dat de jongeren ondersteunt bij hun zelfstandigheidstraject. Want alleen wonen doen we samen!
Alleen wonen doen we samen
YAR Wonen event op 17 september 2020 in Hasselt
Bij YAR Vlaanderen draait alles rond de jongeren en hun netwerk. We bieden jongeren bewust brede ondersteuning omdat zorg een taak is voor de samenleving in zijn geheel. De winst is driedubbel:
Ook bedrijven zetten hun schouders onder onze organisatie, onder andere via medewerkersprogramma’s. Zo:
100% een speler
YAR Wonen evenement op 23 september 2021 in Antwerpen en Hasselt
Wie zijn de jongeren die instappen in de programma’s van YAR Vlaanderen? Hoe ervaren ze die programma’s? Welke lessen trekken ze eruit? Wat vinden ze van hun coaches?
De jonge YAR-ambassadeurs waarderen de handvaten die we hen aanreiken. Ze gaan ermee aan de slag om persoonlijke doelen te realiseren. De meeste van hen doen het prima. Hebben hun leven weer op het spoor.
Jammer genoeg hebben we in 2022 afscheid moeten nemen van twee jongeren: Zoë, die deelnam aan YAR Coaching in 2021-2022, en Valérie, deelnemer aan YAR Coaching 2017. Ze worden ontzettend gemist. Ze leven verder in onze harten en gedachten.
Een nieuwe waardering
Slotceremonie van YAR Coaching Limburg op zaterdag 21 januari 2023
YAR Vlaanderen telt 15 professionele medewerkers, de interne krachten die onze missie waarmaken. Stuk voor stuk mensen met een hart voor jongeren en onze organisatie. Gedreven professionals die bewust kiezen voor een organisatie die de samenleving een beetje warmer maakt.
Alles is altijd in beweging. Zo ook onze organisatie. Dit veranderde er het afgelopen jaar:
Blijven kiezen
Slotceremonie van YAR Coaching Vlaams-Brabant|Brussel op zaterdag 16 oktober 2021
Vrijwillige medewerkers zijn van onschatbare waarde voor onze organisatie. Ze vormen een essentiële schakel in onze werking. Maken een wezenlijk verschil in het leven van jongeren. En bouwen mee aan een solidaire samenleving. In ruil voor hun engagement oogsten ze waardering, een ruime blik op de wereld, nieuwe vaardigheden, sociale contacten en meer.
Ellen De Cock, gewaardeerde en geliefde vrijwillige coach bij YAR Vlaanderen, verloor in november 2022 het leven na een tragisch verkeersongeval. We wensen al wie haar kende veel liefde en troost. Ook voor ons is het een bitter afscheid. Maar we onthouden graag de mooie herinneringen.
YAR Vlaanderen is zijn partners bijzonder dankbaar voor hun steun en inzet. Mede dankzij hen kunnen wij (haast) alles aan.
Goed bestuur, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid zijn geen nice to have maar een must. Om succesvol te zijn, kunnen bedrijven investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan door samen te werken met YAR Vlaanderen:
Bij die laatste vorm van samenwerking – corporate volunteering – nemen medewerkers de rol van jongerencoach op:
Ik kan alles
Digitale slotceremonie YAR Coaching Oost-Vlaanderen op zaterdag 20 november 2020
Maskers af
Slotceremonie YAR Coaching Oost-Vlaanderen op zaterdag 20 november 2021
Keuze is een van de vier hoekstenen van de YAR-programma’s. We kunnen altijd – ongeacht de omstandigheden – bewuste keuzes maken. Een van de belangrijkste keuzes die YAR Vlaanderen heeft gemaakt, is om de effectiviteit van onze programma’s wetenschappelijk te laten meten. Daartoe werken we samen met UCLL (University Colleges Leuven-Limburg), onder leiding van Prof. Dr. S. Anne Groenen, doctor in de criminologische wetenschappen en Evi Verdonck, kernonderzoeker expertisecentrum Resilient People.
De onderzoekers van UCLL hebben de stakeholders van YAR Vlaanderen bevraagd om een ‘veranderingstheorie’ op te maken om zo de effecten van de programma’s te identi- ficeren. Die stakeholders zijn de professionele medewerkers, de vrijwillige coaches en de jongeren zelf.
Altijd een keuze
Slotceremonie van YAR Coaching Oost-Vlaanderen op zaterdag 26 november 2022
Er werden focusgroepen georganiseerd met betrokkenen. Die focusgroepen draaiden rond ervaringen, leerprocessen en effecten.
Enkele belangrijke inzichten uit het onderzoek:
Na deze eerste onderzoeksfase werd de evaluatietool ontwikkeld. Daartoe werden
diverse aspecten bevraagd (focuspunt: persoonlijke ontwikkeling stimuleren). Als indica-
toren werden voor YAR Coaching 7 verwachte effecten geformuleerd; voor YAR Wonen
zijn er dat 9.
Op basis van de verwachte effecten werden betrouwbare meetinstrumenten bepaald,
waaronder (online) vragenlijsten voor jongeren, verwijzers, professionele en vrijwillige
medewerkers.
Ook de registratie van contacten met jongeren tijdens de looptijd van de programma’s
is een meetinstrument.
Verder worden ook de persoonlijke doelen van de jongeren opgevolgd: in hoeverre
dragen ze bij tot het bereiken van de inhoudelijke doelstellingen?
Tot slot wordt ook de tevredenheid over het contact van de jongeren met de professi-
onele en vrijwillige medewerkers geëvalueerd.
Perspectief
Slotceremonie van YAR Coaching Antwerpen op zaterdag 25 juni 2022
Ook 2023 en de komende jaren trekken we bij YAR Vlaanderen alle registers open om nog meer jongeren te ondersteunen. In nog meer regio’s. Met nog efficiëntere programma’s. Ziehier alvast een voorproefje van wat de toekomst in petto heeft:
Na Antwerpen, Limburg, Vlaams-BrabantIBrussel en Oost-Vlaanderen landt YAR Vlaan- deren nu ook in West-Vlaanderen. In 2023 komen twee nieuwe medewerkers aan boord om de opstart van het programma in goede banen te leiden. Vanaf midden 2024 vinden de eerste opleidingsmomenten plaats.
De eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met UCLL zijn alvast positief. Zo blijkt dat jongeren hun negatieve overtuigingen leren omzetten in een positieve manier van denken. En dat ze optimistischer zijn over de toekomst. Ze zijn ook veerkrachtiger, maken meer bewuste keuzes en nemen hun leven meer in eigen handen. Bovendien zijn ze heel tevreden over hun contacten met de professionele en vrijwillige medewerkers van YAR Vlaanderen.
Op de definitieve resultaten met gedetailleerde cijfers is het nog even wachten. Het onderzoek loopt dit en de volgende jaren gewoon door. We zullen er in alle transpa- rantie over communiceren in het volgende jaarverslag
Het YAR Wonen-programma wordt lichtjes bijgestuurd om beter aan te sluiten bij de realiteit van vandaag. Concreet: jongeren starten met een vierdaagse residentiële training. In die periode ontmoeten ze voor het eerst hun coach. Daarna bundelen ze de krachten gedurende 34 weken om de vooropgestelde persoonlijke doelen te realiseren.
Voor het YAR Coaching-programma breiden we de doelgroep uit. Waar we voorheen werkten met jongeren van 15 tot 18 jaar, is dat voortaan met jongeren tussen de 16 en de 20 jaar.
YAR Vlaanderen wil:
Net zoals we vandaag al doen, blijven we ons aanbod uitbouwen via sterke partnerschappen. We blijven optreden als bruggenbouwer voor burgers die een maatschap- pelijk engagement opnemen ten aanzien van jongeren. YAR Vlaanderen werkt als een dynamische, duurzame en wendbare organisatie die via hybride samenwerkingen inspeelt op maatschappelijke opportuniteiten.
Om onze ambities te realiseren, hebben we een aantal strategische en hanteerbare projecten gedefinieerd:
Aanbod uitbreiden en differentiëren: