En hoewel hij er soms in overvloed lijkt
te zijn, glipt hij nog vaker snel door onze
vingers. We gaan er dus maar beter
bewust mee om, door tijd te besteden
aan zaken die er toe doen.
Voor ons zijn dat jongeren, de
generatie die morgen de samenleving
vormgeeft. Met name jongeren die
ondersteuning nodig hebben om hun
leven of woonsituatie op de rails te
krijgen. Die ondersteuning krijgen ze
van onze professionele en vrijwillige
medewerkers.
Onze vrijwillige medewerkers investeren
veel tijd in onze missie. Elk uur dat zij
in YAR Vlaanderen steken, kunnen ze
niet ergens anders aan besteden. We
zijn hen ontzettend dankbaar voor hun
onbetaalbare inbreng.
Zou het niet interessant zijn om vrijwilligerswerk
binnen de sociale sector fiscaal
aftrekbaar te maken. Geld is belangrijk
in onze sector, maar tijd en nabijheid
zijn dat volgens mij nog meer. Het zijn
onze vrijwillige medewerkers die het
grote verschil maken voor jongeren. We
brengen zorg in de maatschappij door
de maatschappij in de zorg te brengen.
Tijd is daarbij een kostbaar goed. Als je ’t
mij vraagt: tijd om dat op gelijke voet te
zetten met een financiële bijdrage.
Gelukkig krijgen vrijwillige medewerkers
andere – immateriële – dingen in ruil
voor hun engagement. Ook voor de
vele bedrijven die partner zijn van YAR
Vlaanderen, is er een win-win. Zeker
als ze YAR Vlaanderen opnemen in hun
hr-beleid, als alternatief voor klassieke
opleidingen. De leer- én tijdwinst
van zo’n medewekersprogramma is
bewezen.
Je merkt het al: tijd is de rode draad
in dit jaarverslag. Van wat de bestede
tijd oplevert voor onze jongeren en de
mijlpalen op onze tijdlijn, tot de blik die
we werpen op de toekomende tijd.
Neem dus je tijd om ons jaarverslag
door te nemen. In naam van de hele
organisatie: bedankt om deel uit te
maken van onze community.
Koen Frøberg
Algemeen directeur YAR Vlaanderen
Het waarom van onze organisatie
De missie van YAR Vlaanderen is jongeren (tussen 16 en 21 jaar) ondersteunen zodat ze hun leven en|of woonsituatie weer op de rails krijgen en in eigen handen nemen. Via twee programma’s – YAR Coaching en YAR Wonen – laten we jongeren ervaren dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes. En dat bewuste keuzes maken de eerste stap is naar een toekomst waarin ze grip hebben op hun leven.
De ultieme doelstelling? Jongeren (opnieuw) een rol van betekenis laten spelen in de samenleving.
waarvoor we staan én gaan
YAR Vlaanderen streeft naar een warme,
solidaire maatschappij waarin geen
enkele jongere uit de boot valt. We
koppelen onze visie bovendien aan de
samenleving: we brengen zorg in de
maatschappij door de maatschappij
in de zorg te brengen. De reden ligt
voor de hand: een individu staat nooit
op zich, maar maakt altijd deel uit van
een gemeenschap. Daarom zijn onze
programma’s community-based
en activeren we zowel vrijwillige
medewerkers als partners uit het
bedrijfsleven
hoe we onze visie verwezenlijken
We vertrekken vanuit een inclusieve benadering: elke jongere kan vanuit zijn eigen kracht nieuwe keuzes maken en eigenaar worden van zijn levenspad.
We werken vanuit gelijkwaardigheid aan persoonlijke ontwikkeling en
een sterk netwerk rond de jongeren. Hierbij ondersteunen we de jongeren onvoorwaardelijk en doelgericht.
We zijn er absoluut en positief voor hen. We handelen actief en resultaatgericht. En we mikken op een efficiënte hulpverlening op organisatie- en programmaniveau.
Kenmerkend voor onze organisatie is de actieve en betrokken rol van de gemeenschap.
Bij YAR Vlaanderen investeren we het gros van onze tijd in jongeren die kampen met problemen in diverse levensdomeinen. We zijn ervan overtuigd dat ze met de juiste ondersteuning hun volle potentieel kunnen realiseren. Die ondersteuning bieden we via twee programma’s, elk geschraagd op een bewezen methodiek.
YAR Coaching wordt georganiseerd in 4 regio’s (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant I Brussel en Oost-Vlaanderen) voor jongeren tussen de 16 en de 20 jaar. Het is een gestructureerd programma dat uit 3 fasen bestaat:
Voortraject
Een traject van 10 weken waarin we de jongeren informeren over het programma, en hen ondersteunen om eraan deel te nemen. Alles staat in het teken van een vertrouwde connectie creëren in de aanloop naar de residentiële trainingsweek.
Residentiële trainingsweek
Een zesdaagse training waarin de jongeren leren om op een andere manier naar zichzelf en hun omgeving te kijken. Ze leren om keuzes te maken, hun verantwoordelijkheid te nemen en te denken in mogelijkheden met ondersteuning van een 30-tal opgeleide vrijwillige medewerkers. Tijdens de training worden jongeren klaargestoomd voor het natraject.
Natraject
Gedurende 34 weken gaan de jongeren samen met hun individuele coach op pad om hun doelen te behalen. Mentaal hebben ze de inzichten gekregen om beter om te gaan met mogelijke hindernissen op hun pad. Het natraject wordt afgesloten met een slotceremonie.
Dit programma wordt mogelijk gemaakt met de inzet van:
YAR Wonen is een coachingprogramma voor jongeren tussen de 17 jaar en 4 maanden en 21 jaar die uit noodzaak zelfstandig moeten gaan wonen. We organiseren dit programma voor jongeren uit 2 regio’s: de provincie Limburg en jongeren uit de stad Antwerpen en haar districten. Het programma ondersteunt jongeren via 3 pijlers:
hoe we onze visie verwezenlijken
We vertrekken vanuit een inclusieve benadering: elke jongere kan vanuit zijn eigen kracht nieuwe keuzes maken en eigenaar worden van zijn levenspad.
We werken vanuit gelijkwaardigheid aan persoonlijke ontwikkeling en
een sterk netwerk rond de jongeren. Hierbij ondersteunen we de jongeren onvoorwaardelijk en doelgericht.
We zijn er absoluut en positief voor hen. We handelen actief en resultaatgericht. En we mikken op een efficiënte hulpverlening op organisatie- en programmaniveau.
Kenmerkend voor onze organisatie is de actieve en betrokken rol van de gemeenschap.
Door het heden anders aan te pakken, kunnen ze anders in het leven staan en zichzelf opnieuw (uit)vinden.
De jongeren die aan onze programma’s deelnemen, bevinden zich op een kantelmoment tussen jeugd en volwassenheid. Een periode waarin ze bezig zijn met zelfstandig worden en relaties opbouwen. Dat brengt vaak vragen, twijfels en onzekerheden met zich mee.
Nu eens over studie- of werkkeuze, dan weer over zelfbeeld, vrijetijdsbesteding, impulsen en verlangens ...
Sommige jongeren worstelen in deze levensfase nog met extra problemen.
Ze hebben nare ervaringen zoals misbruik, trauma’s en verwaarlozing achter de rug. Of ze torsen een geschiedenis met misdrijven en hulpverlening met zich mee. Hierdoor vertonen ze soms disruptief en uitdagend gedrag.
De pedagogische methodiek van YAR Vlaanderen is specifiek voor deze jongeren ontwikkeld. Alleen als ze binnen het profiel passen, kan hun aanmelding leiden tot effectieve deelname aan het programma. YAR Vlaanderen is voor hen een aanbod, waarbij ze zélf – in alle vrijheid – kiezen om wel of niet in het programma te stappen.
Beste YAR-wonen team in Hasselt,
Jullie hebben een onschatbare rol gespeeld in mijn leven het afgelopen jaar. Door jullie begeleiding en ondersteuning heb ik zoveel geleerd en ben ik gegroeid. Jullie initiatief om jongeren te helpen zelfstandig te worden en alleen te wonen, heeft mijn leven echt veranderd. Ik herinner me nog hoe twijfelachtig ik was in het begin, maar dankzij jullie inzichten en de tools die jullie me hebben gegeven, kon ik mijn mindset veranderen en stappen zetten naar meer zelfstandigheid.
Jullie team heeft me niet alleen geholpen met praktische aspecten,
maar ook met het veranderen van mijn denkwijze. Ik ben enorm dankbaar voor alle begeleiding, steun en kennis die ik van jullie heb meegekregen. Jullie hebben me geleerd dat ik mijn eigen weg kan vinden, zelfs in de moeilijkste momenten. Voor het komende jaar wens ik jullie team veel liefde, gezondheid en een voortdurend groeiend succes met YAR Vlaanderen. Mogen jullie nog veel meer jongeren bereiken en hen dezelfde kansen bieden die ik van jullie heb gekregen.
Met dankbaarheid
Eveline Cox
YAR-ambassadrice
Tijd is het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven. Onze vrijwillige medewerkers besteden hun vrije tijd aan jongeren. Dat is tijd die ze niet aan iets of iemand anders kunnen geven. Die keuze maken ze weloverwogen nadat we ze hebben geïnformeerd over het hoe, wat en waarom van onze organisatie en hun rol daarin. En nadat ze een grondige opleiding hebben gevolgd.
Voor YAR Wonen Limburg en Antwerpen vullen we jaarlijks 58 vrijwilligersfuncties in. Voor YAR Coaching zijn er 75 vrijwilligersfuncties voor 25 jongeren per programma, en dat voor de drie fasen (voortraject, residentiële trainingsweek en natraject). In totaal zijn
er ongeveer 358 vrijwilligersfuncties per jaar.
Hoewel vrijwillige medewerkers zich inzetten voor jongeren, halen ze zelf ook veel uit hun engagement. Denk aan persoonlijke ontwikkeling, nieuwe vaardigheden en sociale contacten. Ze vullen hun vrije tijd betekenisvol in, oogsten waardering en respect, en maken een wezenlijk verschil in de samenleving.
Al die dingen samen zorgen ervoor dat hun inzet
meer waard is dan wat ze ervoor opgeven.
In zijn basisvorm komt corporate volunteering neer op ‘tijd inruilen om een meerwaarde te creëren voor de samenleving’: medewerkers doen vrijwilligerswerk voor een lukraak gekozen goed doel. Een mooi initiatief, maar je kunt nog een stapje verder gaan. Hoe? Door vrijwilligerswerk in te schakelen vanuit je hr-beleid. Je kiest dan een doel waarmee je maatschappelijke impact realiseert én tegelijk investeert in de professionele groei van je medewerkers. Omdat dit type corporate volunteering vertrekt vanuit competenties, versterkt het de ontwikkeling van vaardigheden die op de werkvloer (en daarnaast) renderen. Het is dus een uitstekend alternatief voor klassiek opgezette, schoolse opleidingsprogramma’s. Bedrijven die hun engagement als motor zien van professionele ontwikkeling, kunnen een vto-partnership (vorming, training en ontwikkeling) of medewerkersprogramma aangaan met YAR Vlaanderen. De medewerkersprogramma’s focussen vooral op drie insteken:
Alsmaar meer bedrijven formuleren
doelen die louter financieel succes overstijgen. Ze zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), ook wel corporate social responsibility (csr).
En ze spiegelen hun strategie aan ethische, ecologische en sociale waarden.
Onze partners – organisaties en bedrijven in diverse sectoren – onderschrijven het engagement van YAR Vlaanderen.
De ene met financiële of logistieke ondersteuning, de andere via stageplaatsen of door medewerkers een vrijwillig engagement te laten opnemen in onze organisatie. .