Opening YAR Wonen
Officiële opening YAR Wonen
Lees hier de krantenartikelen in pdf formaat
In de voormiddag van woensdag 5 september 2012 begeeft Prins Filip zich naar Hasselt. Hij zal er de officiële voorstelling bijwonen van “YAR Wonen”, een nieuw initiatief van de vzw YAR Vlaanderen. Dankzij dit initiatief worden jongeren van 17 en 18 jaar in moeilijkheden begeleid naar het zelfstandig wonen met het oog op hun persoonlijke ontwikkeling. De Prins zal de eerste jongeren ontmoeten die gebruik maken van deze begeleiding.
YAR Vlaanderen biedt jongeren, met een dossier bij de jeugdrechter, een kans om hun leven weer op de sporen te krijgen. Centraal hierin staan twee programma’s: YAR Coaching en YAR Wonen. Deze programma’s laten jongeren ervaren dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken. Niemand anders. En dat het maken van bewuste keuzes de eerste stap is om je leven of woonsituatie zélf in handen te nemen. Beide programma’s worden mee mogelijk gemaakt door een ruim netwerk van partnerorganisaties en vrijwillige coaches.
YAR Vlaanderen werd opgericht in 2009 met als doel om jongeren de mogelijkheid te bieden via de afdeling YAR Coaching een nieuw perspectief te creëren in hun leven. Aanvankelijk werd dit aanbod aangeboden in de provincies Limburg en Antwerpen. In 2011 breidde YAR Vlaanderen het coachingsaanbod uit naar Vlaams – Brabant en Brussel.
Met de opening van een nieuwe afdeling YAR Wonen zet de organisatie een volgende stap naar uitbreiding. YAR Wonen zal activiteiten ontplooien in heel de provincie Limburg en 13 steden en gemeenten in Vlaams – Brabant.
YAR Wonen
YAR Wonen heeft tot doel om jongeren te laten ervaren dat iedereen de mogelijkheid heeft om iets van zijn leven te maken. Ongeacht het verleden, de omgeving of de afkomst. Centraal daarin staat vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid en zelf bewust keuzes maken.
YAR Wonen vertrekt vanuit de idee dat een individu altijd deel uitmaakt van een gemeenschap. En dat er tussen beide wederzijds respect, erkenning en vertrouwen nodig is.
Daarom voegt YAR Wonen gedurende het traject een aantal stimulerende factoren toe aan de leefomgeving van de jongere. In eerste plaats zijn dat de vrijwilligers. Gewone mensen uit alle lagen van de bevolking, vaak zonder achtergrond in de hulpverlening. Daarnaast zijn er bedrijven, organisaties en
lokale besturen die de waarden van YAR Wonen onderschrijven. Tenslotte is er een kleine groep professionele medewerkers die het geheel in goede banen leidt en de nodige vaardigheden aanleert. Ze doen dit zowel voor jongeren, als voor de vrijwilligers.
Samen bouwen ze een gemeenschap rond de jongere. Een omgeving waarin ze een plaats hebben, erkenning krijgen en vertrouwen genieten. Een netwerk waarin ze onder begeleiding van hun persoonlijke coach opnieuw kunnen aanpikken bij het dagelijkse leven. En dat zo de noodzakelijke voorwaarden gecreëerd worden om de gewenste veranderingen in hun leven mogelijk te maken en de start naar een zelfstandig leven te vergemakkelijken.
Een Yar Wonen begeleiding is een wisselwerking tussen de jongere, de coach en een medewerker van YAR Wonen. Er is een duidelijke, eerlijke communicatie tussen alle betrokken partijen. Er zijn regelmatig persoonlijke ontmoetingsmomenten en gesprekken. Naast de begeleiding is het creëren van een netwerk voor de jongeren zeer belangrijk. Samen met onze partners, bedrijven, socio- culturele organisaties en lokale besturen, creëren wij een netwerk rond de jongeren dat hen ondersteunt in het realiseren van hun zelfstandigheidstraject.